77/2002 Sb. Zákon o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železnic a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů

77/2002 Sb.ZÁKONze dne 5. února 2002
o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železnic a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů
ve znění nálezu Ústavního soudu č. 83/2003 Sb., zákonů č. 179/2003 Sb., č. 293/2004 Sb., č. 179/2008 Sb., č. 194/2010 Sb., č. 319/2016 Sb., č. 367/2019 Sb., č. 349/2023 Sb. a č. 464/2023 Sb.
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
ČÁST PRVNÍ
Akciová společnost České dráhy a státní organizace Správa železnic
HLAVA I
Transformace Českých drah
DÍl 1
Základní ustanovení
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tento zákon upravuje
a) způsob zřízení a činnost akciové společnosti České dráhy a
b) zřízení a činnost státní organizace Správa železnic, 1)
jako právních nástupců státní organizace České dráhy. 2)
(2) Na založení, vznik, činnost, postavení orgánů a právní poměry akciové společnosti České dráhy se vztahuje zákon o obchodních korporacích, 3) pokud tento zákon nestanoví jinak.
------------------------------------------------------------------
1) § 54 a následující zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.
2) Zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách, ve znění zákona č. 212/1993 Sb.
3) Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), ve znění pozdějších předpisů.
§ 2
Vymezení základních pojmů
Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) železniční dopravní cestou železniční cesta celostátní dráhy a drah regionálních 4) ve vlastnictví státu určená k provozování železniční dopravy železničními dopravci, k níž stát zaručuje dopravcům rovný a nediskriminační přístup, zejména při udělování licencí, 4a) přidělování kapacity 4b) a stanovení ceny za její užití, 4c)
b) provozováním železniční dopravní cesty činnosti, kterými se zabezpečuje a obsluhuje železniční dopravní cesta a organizuje železniční doprava podle zvláštního právního předpisu, 4) za účelem provozování železniční dopravy železničními dopravci, plnění závazků z mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána, 5) a pro účely obrany státu a krizového řízení, 6)
c) provozováním železniční dopravy činnosti, kterými železniční dopravce podle zvláštního právního předpisu 4) zabezpečuje poskytování přepravních služeb třetím osobám,
d) provozuschopností železniční dopravní cesty zabezpečení technického stavu železniční dopravní cesty, který stavebně technickými parametry a dovoleným opotřebením zaručuje bezpečné provozování železniční dopravní cesty a železniční dopravy.
------------------------------------------------------------------
4) Zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů.
4a) § 24 a následující zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů.
4b) § 34b zákona č. 266/1994 Sb., ve znění zákona č. 103/2004 Sb.
4c) § 34e odst. 2 zákona č. 266/1994 Sb., ve znění zákona č. 103/2004 Sb.
5) Například vyhláška č. 8/1985 Sb., o Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě (COTIF), ve znění pozdějších předpisů.
6) Například zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, a zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon).
DÍL 2
Založení a vznik akciové společnosti České dráhy
§ 3
(1) Zakladatelem akciové společnosti České dráhy je stát, jehož jménem jedná Ministerstvo dopravy a spojů (dále jen "ministerstvo").
(2) Obchodní firmou akciové společnosti podle odstavce 1 je název České dráhy, a. s.
§ 4
(1) K založení akciové společnosti České dráhy je třeba předchozího souhlasu vlády.
(2) Pro založení akciové společnosti České dráhy se použije majetek státu, s kterým hospodařila ke stanovenému dni státní organizace České dráhy, 2) který slouží k provozování železniční dopravní cesty a železniční dopravy, a ostatní majetek státní organizace České dráhy, 2) s výjimkou majetku uvedeného v § 20 odst. 1, § 20 odst. 5 písm. b) a v § 38a.
(3) Ministerstvo předloží vládě ke schválení ve lhůtě 3 měsíců po stanoveném dni návrh zakladatelské listiny a návrh stanov akciové společnosti České dráhy.
(4) Akciová společnost České dráhy je založena bez veřejné nabídky akcií dnem, kdy vláda schválí zakladatelskou listinu akciové společnosti České dráhy včetně stanov.
------------------------------------------------------------------
2) Zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách, ve znění zákona č. 212/1993 Sb.
§ 5
(1) Akcie akciové společnosti České dráhy jsou listinnými akciemi na jméno s omezenou převoditelností; akcie jsou převoditelné pouze s předchozím souhlasem vlády.
(2) Zakladatelská listina akciové společnosti České dráhy musí obsahovat jmenovitě určení předmětu nepeněžitého vkladu, jeho účetní hodnotu ke stanovenému dni ověřenou auditorem. Zakladatelská listina stanoví hodnotu vkladu a jeho členění na základní kapitál a emisní ážio.
(3) Stanovy akciové společnosti České dráhy musí, kromě náležitostí požadovaných obchodním zákoníkem, obsahovat základní organizační uspořádání akciové společnosti České dráhy a vymezení jednání představenstva, k němuž je vyžadován předchozí souhlas dozorčí rady [§ 14 písm. c), § 16 písm. c)].
§ 6
Vznik akciové společnosti
(1) Akciová společnost České dráhy vznikne dnem 1. ledna kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, v němž byla akciová společnost České dráhy založena. Akciová společnost České dráhy se zapisuje do obchodního rejstříku; zápis má, pokud jde o vznik akciové společnosti, deklaratorní povahu.
(2) Ministerstvo vyhlásí sdělením ve Sbírce zákonů 7) den vzniku akciové společnosti České dráhy.
------------------------------------------------------------------
7) § 2 písm. e) zákona č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv.
DÍL 3
Přechod majetku
§ 7
Akciová společnost
(1) Majetek státu podle § 4 odst. 2 přechází na akciovou společnost České dráhy dnem jejího vzniku. Přechod vlastnického práva k nemovitému majetku na akciovou společnost České dráhy se zapíše záznamem do katastru nemovitostí podle zakladatelské listiny.
(2) Přechodem majetku podle odstavce 1 se považuje vklad majetku státu do akciové společnosti České dráhy za splacený a tímto vkladem se splácí emisní kurz akcií, včetně emisního ážia akciové společnosti České dráhy.
DÍL 4
Podnikání akciové společnosti České dráhy
§ 8
(1) Předmětem podnikání akciové společnosti České dráhy je provozování železniční dopravy.
(2) Akciová společnost České dráhy vystupuje v mezinárodní železniční přepravě podle mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána a které byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů 5) nebo ve Sbírce mezinárodních smluv, jako národní železniční podnik České republiky.
(3) Akciová společnost České dráhy může podnikat a vykonávat jiné činnosti podle podmínek stanovených zvláštním právním předpisem 8).
------------------------------------------------------------------
5) Například vyhláška č. 8/1985 Sb., o Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě (COTIF), ve znění pozdějších předpisů.
8) Například zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
§ 9
Stát jako akcionář dbá, aby akciová společnost České dráhy poskytovala přepravní služby, které jsou v souladu s jejím podnikatelským plánem a obchodním zájmem.
§ 10
Akciová společnost České dráhy je povinna poskytnout Nejvyššímu kontrolnímu úřadu nezbytnou součinnost při výkonu kontrolní činnosti hospodaření státní organizace Správa železnic.
§ 11
Sociální fond
(1) Akciová společnost České dráhy zřizuje sociální fond, který se používá ve prospěch zaměstnanců k zabezpečení kulturních, sociálních a dalších potřeb.
(2) Sociální fond je tvořen přídělem ve výši 1 % z ročního objemu nákladů zúčtovaných na mzdy a náhrady mzdy. Nejméně 50 % z přídělu podle věty první se použije na příspěvky na produkty spoření na stáří zaměstnanců, které jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob.
DÍL 5
Orgány akciové společnosti České dráhy
§ 12
Výkon akcionářských práv státu
(1) Stát vykonává práva akcionáře v akciové společnosti České dráhy prostřednictvím řídícího výboru. Řídící výbor tvoří tři vládou písemně pověření zaměstnanci ministerstva a po jednom vládou písemně pověřeném zaměstnanci Ministerstva financí, Ministerstva obrany, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj.
(2) Řídící výbor podává vládě jedenkrát za čtvrtletí prostřednictvím ministra dopravy a spojů písemnou zprávu o své činnosti, kterou je povinen předložit ve lhůtě vládou stanovené.
(3) Činnost řídícího výboru řídí jeho předseda, popřípadě místopředseda, které jmenuje a odvolává vláda.
(4) Za řídící výbor jedná jeho předseda, popřípadě místopředseda. Předseda či místopředseda, jednající za řídící výbor, je vázán rozhodnutím tohoto orgánu. Právní úkon učiněný v rozporu s rozhodnutím řídícího výboru je neplatný.
(5) Řídící výbor přijímá rozhodnutí nadpoloviční většinou všech svých členů.
(6) O průběhu jednání řídícího výboru a o jeho rozhodnutích se pořizuje zápis, který podepisují všichni přítomní členové řídícího výboru. Zápisy o rozhodnutích řídícího výboru se pořizují formou notářského zápisu.
Představenstvo
§ 13
(1) Předsedu a další členy představenstva akciové společnosti České dráhy volí a odvolává její dozorčí rada.
(2) První členy představenstva akciové společnosti České dráhy jmenuje na návrh ministerstva vláda ke dni založení akciové společnosti České dráhy.
§ 14
Představenstvo
a) rozhoduje o všech záležitostech akciové společnosti České dráhy, pokud nejsou tímto zákonem nebo stanovami vyhrazeny do působnosti dozorčí rady,
b) schvaluje po projednání s odborovými organizacemi působícími v akciové společnosti České dráhy volební řád, který stanoví způsob a podmínky volby a odvolání jedné třetiny členů dozorčí rady volených a odvolávaných zaměstnanci akciové společnosti České dráhy,
c) rozhoduje o nakládání s majetkem akciové společnosti České dráhy, které si vyhradila do své působnosti dozorčí rada, pouze po předchozím souhlasu dozorčí rady.
Dozorčí rada
§ 15
První členy dozorčí rady akciové společnosti České dráhy jmenuje vláda ke dni založení akciové společnosti České dráhy. Dvě třetiny prvních členů dozorčí rady jmenuje vláda na návrh ministerstva po projednání s příslušnými odborovými orgány a jednu třetinu členů ze zaměstnanců státní organizace České dráhy na základě výsledků voleb. Způsob a podmínky volby stanoví volební řád schválený pro tento účel státní organizací České dráhy po projednání s odborovými orgány.
§ 16
Dozorčí rada
a) přezkoumává zprávu o podnikatelské činnosti akciové společnosti České dráhy a o stavu jejího majetku, včetně zprávy o zúčtování prostředků z veřejných rozpočtů, a předkládá valné hromadě své vyjádření,
b) schvaluje roční podnikatelský plán včetně podnikatelské strategie a rozpočet železniční dopravy akciové společnosti České dráhy,
c) uděluje předchozí souhlas k nakládání s majetkem, pokud je tento souhlas vyhrazen do její působnosti stanovami.
DÍL 6
Provoz železniční dopravy pro účely obrany státu
§ 17
Za stavu nebezpečí, stavu ohrožení státu, nouzového stavu nebo válečného stavu 11) je akciová společnost České dráhy povinna zabezpečovat provozování železniční dopravy v souladu s potřebami obrany státu 6) a potřebami systému hospodářských opatření pro krizové stavy. 12)
------------------------------------------------------------------
6) Například zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, a zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon).
11) Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
12) Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů.
§ 18
(1) Ministerstvo po projednání s Ministerstvem obrany
a) vymezí prostředky a kapacity akciové společnosti České dráhy, které budou nezbytné pro plnění úkolů obrany státu a které nebudou podléhat povinnosti poskytnout věcné prostředky podle zvláštního právního předpisu, 6)
b) stanoví seznam pracovních činností nezbytných k plnění úkolů obrany státu při zabezpečování provozu, technické ochrany a obnovy na určené železniční síti.
(2) K plnění úkolů obrany státu mohou být akciové společnosti České dráhy uloženy závazky i ve prospěch spojeneckých ozbrojených sil, je-li to třeba ke splnění závazků České republiky z mezinárodních smluv, jimiž je vázána. 13)
(3) Po vyhlášení stavu nebezpečí, 14) nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu 11) mohou být akciové společnosti České dráhy uloženy úkoly orgánem krizového řízení, jemuž zvláštní právní předpis 14) určuje tuto působnost; tyto úkoly je akciová společnost České dráhy povinna bezodkladně splnit.
------------------------------------------------------------------
6) Například zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, a zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon).
11) Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
13) Sdělení č. 66/1999 Sb., o přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě.
HLAVA II
Správa železnic
DÍL 1
Vznik státní organizace Správa železnic
§ 19
(1) Ke dni vzniku akciové společnosti České dráhy vzniká státní organizace Správa železnic se sídlem v Praze.
(2) Státní organizace Správa železnic je právnickou osobou, která je způsobilá vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti, jedná-li se však o závazky na financování nákladů výstavby a modernizace železniční dopravní cesty, ručí stát, jen stanoví-li tak zvláštní zákon. Za její závazky ručí stát. Jménem státu jako ručitele je příslušné jednat Ministerstvo financí.
(3) Státní organizace Správa železnic se zapisuje do obchodního rejstříku; zápis má, pokud jde o vznik státní organizace, deklaratorní povahu. Návrh na zápis podává zakladatel.
(4) Návrh na zápis musí obsahovat
a) obchodní firmu a sídlo,
b) doklad o účetní hodnotě majetku, s nímž bude státní organizace Správa železnic hospodařit ode dne zřízení, ověřený auditorem,
c) identifikační číslo,
d) předmět podnikání,
e) právní formu právnické osoby,
f) jméno a bydliště osoby, která je statutárním orgánem, s uvedením způsobu, jakým jedná jménem právnické osoby, a den vzniku, popřípadě zániku jeho funkce,
g) usnesení vlády, jímž byla akciová společnost České dráhy založena,
h) den vzniku akciové společnosti České dráhy.
(5) Postavení, právní poměry, činnost, sloučení, splynutí a rozdělení státní organizace Správa železnic se ode dne svého zřízení řídí přiměřeně ustanovením zákona o státním podniku, 15) pokud tento zákon nestanoví jinak.
(6) Funkci zakladatele státní organizace Správa železnic jménem státu vykonává ministerstvo.
------------------------------------------------------------------
15) Zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů.
§ 20
(1) Státní organizace Správa železnic hospodaří s majetkem státu, se kterým ke dni vzniku akciové společnosti České dráhy hospodařila státní organizace České dráhy. 2) Jde o majetek,
a) který tvoří železniční dopravní cestu,
b) na jehož vydání vznikl nárok fyzické osobě podle zvláštních právních předpisů, 16)
c) který má být vrácen právnické osobě podle zvláštních právních předpisů. 17)
(2) Státní organizace Správa železnic hospodaří se závazky a pohledávkami státní organizace České dráhy existujícími ke dni vzniku akciové společnosti České dráhy s výjimkou
a) nevyčerpaných úvěrů poskytnutých státní organizaci České dráhy na modernizaci drážních kolejových vozidel a pořízení nových drážních vozidel,
b) nesplatných závazků a pohledávek státní organizace České dráhy z obchodně přepravních vztahů,
c) závazků a pohledávek z pracovněprávních vztahů zaměstnanců, kteří ke dni vzniku akciové společnosti České dráhy přejdou na akciovou společnost České dráhy.
(3) Státní organizace Správa železnic je povinna ohlásit katastru nemovitostí vznik, změnu a zánik práv k nemovitostem, s nimiž hospodaří podle tohoto zákona a která se zaznamenávají do katastru nemovitostí, a uvést údaje o nemovitostech, které jsou nezbytné k provedení záznamu.
(4) Státní organizace Správa železnic nemůže bez souhlasu vlády bezúplatně převádět majetek železniční dopravní cesty na třetí osobu, ani učinit majetek, který tvoří železniční dopravní cestu, předmětem vkladu do jiné společnosti, zástavního práva, ručení nebo kupní smlouvy. Tento majetek též nelze postihnout výkonem rozhodnutí.
(5) Státní organizace Správa železnic nehospodaří s majetkem,
a) který přechází ze státní organizace České dráhy do akciové společnosti České dráhy,
b) tvořeným budovou umístěnou v Praze 1, nábřeží Ludvíka Svobody 12 a č. p. 1222 na pozemku p. č. 263 a pozemkem p. č. 263 v katastrálním území Nové Město, se kterou hospodaří ke dni vzniku akciové společnosti České dráhy ministerstvo.
------------------------------------------------------------------
2) Zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách, ve znění zákona č. 212/1993 Sb.
16) Například zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů.
17) Například zákon č. 298/1990 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého, ve znění zákona č. 338/1991 Sb.
DÍL 2
Předmět činnosti státní organizace Správa železnic
§ 21
(1) Státní organizace Správa železnic provozuje železniční dopravní cestu ve veřejném zájmu; to neplatí pro tu část železniční dopravní cesty, která byla přenechána do užívání jinému provozovateli železniční dopravní cesty nájemní smlouvou. Státní organizace Správa železnic může provozovat i jinou dráhu na smluvním základě.
(2) Státní organizace Správa železnic hospodaří s majetkem vymezeným v § 20 odst. 1 a 2 a v § 38a odst. 1.
(3) Státní organizace Správa železnic může podnikat a vykonávat jiné činnosti, pokud to souvisí s jejím hospodařením podle odstavce 1 a 2, podle zvláštních právních předpisů. 8) Záměry rozvoje a modernizace dráhy Správa železnic projednává s ministerstvem, kraji a dopravci provozujícími drážní dopravu na příslušné dráze.
(4) Státní organizace Správa železnic plní funkci vlastníka a provozovatele dráhy podle zvláštního právního předpisu. 4)
------------------------------------------------------------------
4) Zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů.
8) Například zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
§ 22
§ 23
Akciová společnost České dráhy hradí státní organizaci Správa železnic cenu za užívání železniční dopravní cesty k provozování železniční dopravy stanovenou podle zvláštního právního předpisu. 19)
------------------------------------------------------------------
19) Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.
§ 24
(1) Za účelem koordinace provozování dráhy a drážní dopravy státní organizace Správa železnic každoročně projedná s dopravci provozujícími drážní dopravu na jí provozovaných dráhách, žadateli o přidělení kapacity na těchto dráhách, objednateli veřejných služeb v přepravě cestujících, popřípadě rovněž se zástupci cestujících a odesílatelů zejména
a) jejich potřeby související s rozvojem, modernizací, údržbou a opravou dráhy,
b) cíle, kterých má být dosaženo poskytnutím finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury, ujednání podporující snižování nákladů státní organizace Správa železnic při výkonu financovaných činností a snižování ceny za užití dráhy, a uplatňování těchto cílů a ujednání,
c) obsah a uplatňování prohlášení o dráze,
d) podmínky přidělení kapacity dráhy, její využívání a úroveň služeb poskytovaných provozovatelem dráhy,
e) problematiku provozní a technické propojenosti železničního systému a
f) možnost propojení drážní dopravy s jinými druhy dopravy.
(2) Jednání podle odstavce 1 se může rovněž zúčastnit zástupce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
(3) Jednání podle odstavce 1 svolá státní organizace Správa železnic po dohodě s dotčenými osobami. Pozvánku na jednání a zprávu o jeho výsledcích zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup.
§ 24a
Státní organizace Správa železnic spolupracuje s provozovateli dráhy z jiných členských států Evropské unie v rozsahu a způsobem upraveným předpisem Evropské unie upravujícím vytvoření jednotného evropského železničního prostoru 23).
------------------------------------------------------------------
23) Čl. 7f směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/34/EU ze dne 21. listopadu 2012 o vytvoření jednotného evropského železničního prostoru, v platném znění.
§ 24b
Státní organizace Správa železnic zřizuje k plnění úkolů dle zvláštních právních předpisů 20) jednotku hasičského záchranného sboru podniku 21).
------------------------------------------------------------------
20) Například § 49 odst. 3 písm. c) zákona č. 266/1994 Sb.,
§ 70 odst. 1 zákona č. 133/1985 Sb.
21) § 67 zákona č. 133/1985 Sb.
§ 25
Provozování železniční dopravní cesty pro účely obrany státu
(1) Za stavu nebezpečí, stavu ohrožení státu, nouzového stavu 11) nebo válečného stavu je státní organizace Správa železnic povinna zabezpečovat provozování železniční dopravní cesty v souladu s potřebami obrany státu 6) a potřebami systému hospodářských opatření pro krizové stavy 12).
(2) K zajištění připravenosti státu na stav ohrožení státu a válečný stav je státní organizace Správa železnic povinna zpracovat a předložit ministerstvu ke schválení návrh zabezpečení technické ochrany a obnovy železniční dopravní cesty, určené k provozování za stavu ohrožení státu a válečného stavu.
(3) Ministerstvo po projednání s Ministerstvem obrany
a) schvaluje trasy železniční dopravní cesty, které mohou mít důležitý význam pro plnění úkolů obrany státu (určená železniční síť), a způsob zajištění její technické ochrany a obnovy,
b) stanoví seznam pracovních činností nezbytných k plnění úkolů obrany státu při zabezpečování provozu, technické ochrany a obnovy na určené železniční síti.
------------------------------------------------------------------
6) Například zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, a zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon).
11) Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
12) Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů.
§ 26
Státní organizace Správa železnic hospodaří ve dvou vnitropodnikových okruzích, a to v okruhu železniční dopravní cesty a v okruhu hospodaření s ostatním majetkem; finanční prostředky z činností dotovaných státem nelze převádět mezi okruhy.
DÍL 3
Orgány státní organizace Správa železnic
§ 27
Orgány státní organizace Správa železnic jsou správní rada a generální ředitel.
Správní rada
§ 28
(1) Správní radu tvoří sedm členů jmenovaných a odvolávaných vládou na návrh ministra dopravy a spojů.
(2) Vláda ustanovuje z členů správní rady jejího předsedu, který řídí její činnost.
(3) Člen správní rady je povinen zachovávat mlčenlivost, zdržet se jakéhokoliv jednání, které by mohlo vést ke střetu zájmu osobního se zájmy státní organizace Správa železnic, a nesmí zneužívat informace nabyté v souvislosti s výkonem funkce ve prospěch vlastní nebo jiné osoby.
§ 29
(1) Správní rada rozhoduje většinou hlasů všech členů.
(2) Podrobnosti o způsobu zasedání a jednání správní rady stanoví jednací řád správní rady.
§ 30
Správní rada
a) schvaluje na návrh generálního ředitele zásadní otázky koncepce státní organizace Správa železnic a nakládání s majetkem státu k podnikatelské činnosti jí svěřeným (mimo určený majetek) v rozsahu, který určí zakladatel,
b) schvaluje statut státní organizace Správa železnic, organizační strukturu státní organizace Správa železnic a jednací řád správní rady,
c) projednává výroční zprávu, roční finanční plán, pololetní výsledky hospodaření, schvaluje roční účetní závěrku státní organizace Správa železnic,
d) dohlíží na výkon působnosti generálního ředitele a uskutečňování činnosti státní organizace Správa železnic, a zda se činnost státní organizace Správa železnic uskutečňuje v souladu s právními předpisy,
e) je oprávněna nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti státní organizace Správa železnic a kontrolovat, zda účetní záznamy jsou vedeny řádně v souladu se skutečností,
f) je povinna upozornit generálního ředitele na zjištěné nedostatky; přitom mu může navrhnout opatření k nápravě,
g) uděluje předchozí souhlas k uzavření nájemních smluv o pronájmu pozemků, s nimiž státní organizace Správa železnic hospodaří, a k uzavření úvěrových smluv, přesahuje-li poskytnutý úvěr částku stanovenou správní radou.
Generální ředitel
§ 31
(1) Generální ředitel je statutárním orgánem státní organizace Správa železnic, který řídí její činnost a jedná jejím jménem.
(2) Generální ředitel rozhoduje o všech záležitostech státní organizace Správa železnic, pokud nejsou tímto zákonem vyhrazeny do působnosti správní rady nebo ministerstva.
(3) Generální ředitel je povinen poskytnout na žádost správní radě veškeré informace a doklady o činnosti státní organizace Správa železnic.
§ 32
(1) Generálního ředitele jmenuje a odvolává správní rada.
(2) Generální ředitel nesmí být členem správní rady, je však oprávněn účastnit se zasedání správní rady s hlasem poradním.
§ 33
Vztah ministerstva k akciové společnosti České dráhy a ke státní organizaci Správa železnic
Ministerstvo stanoví ceny jízdného a přepravného a podmínky jejich uplatnění (tarify) pro přepravu zaměstnanců akciové společnosti České dráhy, zaměstnanců státní organizace Správa železnic, zaměstnanců ministerstva a Drážního úřadu, podílejících se na zabezpečování, provozování drážní dopravy, poživatelů důchodů, kteří pracovali v oblasti drážní dopravy, jakož i jejich rodinných příslušníků.
HLAVA III
Společná a přechodná ustanovení
Přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů
§ 34
Práva a povinnosti státní organizace České dráhy z pracovněprávních vztahů týkající se zaměstnanců státní organizace České dráhy, kteří zajišťují provozování železniční dopravní cesty a provozování železniční dopravy, přecházejí na akciovou společnost České dráhy dnem jejího vzniku. Práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů státní organizace České dráhy týkající se ostatních zaměstnanců státní organizace České dráhy se stávají dnem vzniku akciové společnosti České dráhy právy a povinnostmi státní organizace Správa železnic.
§ 35
Poměrná část zůstatku fondu kulturních a sociálních potřeb státní organizace České dráhy se ke dni vzniku akciové společnosti České dráhy převádí na akciovou společnost České dráhy, a to v poměru podle počtu zaměstnanců, kteří přecházejí na akciovou společnost České dráhy, a se zbývající částí fondu kulturních a sociálních potřeb státní organizace České dráhy bude dnem vzniku akciové společnosti České dráhy hospodařit státní organizace Správa železnic; obdobně se postupuje při vypořádání splátek půjček poskytnutých z fondu kulturních a sociálních potřeb.
§ 36
(1) K řešení sociálních důsledků transformace státní organizace České dráhy poskytne ministerstvo příspěvek z prostředků státního rozpočtu zaměstnancům Českých drah, jejichž pracovní poměr skončí dohodou z organizačních důvodů nebo v souvislosti s restrukturalizací státní organizace České dráhy.
(2) Podmínky, výši a způsob poskytnutí příspěvku podle odstavce 1 stanoví vláda nařízením.
§ 37
Živnostenská oprávnění a oprávnění k podnikání podle zvláštních právních předpisů vydaná státní organizaci České dráhy přecházejí na akciovou společnost České dráhy a státní organizaci Správa železnic ke dni jejich vzniku. Statutární orgány akciové společnosti České dráhy a státní organizace Správa železnic písemně oznámí příslušným živnostenským úřadům a správním orgánům do 30 dnů ode dne vzniku akciové společnosti České dráhy a státní organizace Správa železnic pokračování v provozování živností a podnikání podle zvláštních právních předpisů podle stanoveného předmětu podnikání.
§ 38
Přechod práv a povinností
(1) Práva a povinnosti státní organizace České dráhy, 2) které vyplývají z mezinárodních smluv a z členství státní organizace České dráhy v mezinárodních organizacích a které souvisejí s předmětem podnikání akciové společnosti České dráhy, přecházejí na akciovou společnost České dráhy dnem jejího vzniku.
(2) Práva a povinnosti státní organizace České dráhy, 2) s výjimkou práv a povinností podle odstavce 1 a podle § 20 odst. 2, které přecházejí na akciovou společnost České dráhy, se stávají dnem vzniku akciové společnosti České dráhy právy a povinnostmi státní organizace Správa železnic.
------------------------------------------------------------------
2) Zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách, ve znění zákona č. 212/1993 Sb.
§ 38a
(1) Příslušnost k hospodaření s majetkem určeným k úhradě závazků státní organizace České dráhy, vymezeným v příloze k tomuto zákonu, přechází k 1. červenci 2004 z Ministerstva dopravy na státní organizaci Správa železnic.
(2) Dnem přechodu majetku uvedeného v příloze k tomuto zákonu přecházejí na státní organizaci Správa železnic veškerá práva a povinnosti ministerstva, která souvisejí s přecházejícím majetkem, bez ohledu na to, zda na ministerstvo přešly tímto zákonem nebo vznikly po 1. lednu 2003.
(3) Státní organizace Správa železnic je povinna ohlásit katastru nemovitostí změnu příslušnosti k hospodaření s nemovitým majetkem uvedeným v příloze k tomuto zákonu a uvést údaje o nemovitostech nezbytné k provedení záznamu.
(4) Příslušnost k hospodaření s majetkem tvořeným budovou umístěnou v Praze 2, Náměstí Míru 9 č. p. 820 (Národní dům - Kulturní dům železničářů) na pozemku p. č. 99/0 a pozemkem p. č. 99/0 v katastrálním území Vinohrady přechází k 1. červenci 2004 z Ministerstva dopravy na Ministerstvo kultury.
§ 38b
HLAVA IV
Postup státní organizace České dráhy do dne vzniku akciové společnosti České dráhy
§ 39
(1) Ke stanovenému dni (§ 4) provede státní organizace České dráhy 2) mimořádnou účetní závěrku a vyhotoví celkový soupis majetku, se kterým hospodaří, včetně souvisejících závazků a pohledávek. Z celkového soupisu majetku navrhne jmenovitě vyčlenění majetku, který se navrhuje vložit do akciové společnosti České dráhy, a uvede jeho účetní hodnotu.
(2) Mimořádnou účetní závěrku ověřenou auditorem a soupis majetku podle odstavce 1 předloží státní organizace České dráhy 2) ministerstvu nejdéle do 45 dnů od stanoveného dne pro vyhotovení zakladatelské listiny akciové společnosti České dráhy.
(3) V období od stanoveného dne do dne vzniku akciové společnosti České dráhy může státní organizace České dráhy 2) uzavírat smlouvy o úvěrech jen se souhlasem ministerstva. Nakládat s majetkem určeným pro vklad do akciové společnosti České dráhy může státní organizace České dráhy 2) jen se souhlasem správní rady. Právní úkony odporující tomuto ustanovení jsou neplatné.
------------------------------------------------------------------
2) Zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách, ve znění zákona č. 212/1993 Sb.
ČÁST DRUHÁ
§ 40
Zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění zákona č. 189/1999 Sb., zákona č. 23/2000 Sb., zákona č. 71/2000 Sb. a zákona č. 132/2000 Sb., se mění takto:
1. V § 49 odst. 3 písm. a) se slova "drážnímu správnímu úřadu" nahrazují slovy "Drážní inspekci".
2. V § 49 odst. 3 písmeno d) zní:
"d) zjišťovat příčiny a okolnosti vzniku mimořádných událostí v drážní dopravě v případech stanovených prováděcím právním předpisem a činit opatření k jejich předcházení,".
3. V § 49 odst. 3 se doplňuje písmeno e), které zní:
"e) odstraňovat zjištěné nedostatky při vzniku mimořádných událostí, jejich příčiny a škodlivé následky a ve stanovených termínech přijímat opatření určená Drážní inspekcí k předcházení vzniku mimořádných událostí.".
4. Za § 51 se vkládá nový § 51a, který zní:
"§ 51a
(1) Drážní inspekce uloží pokutu až do výše 1 000 000 Kč provozovateli dráhy nebo dopravci, který
a) neohlásí Drážní inspekci vznik mimořádné události v drážní dopravě,
b) neprovede zjištění příčin a okolností vzniku mimořádné události v souladu s prováděcím právním předpisem nebo nezajistí místo mimořádné události před příchodem zaměstnanců Drážní inspekce pověřených ke zjištění příčin a okolností vzniku mimořádné události,
c) nesplní ve stanovené lhůtě opatření k předcházení vzniku mimořádných událostí určená Drážní inspekcí.
(2) Při ukládání pokut postupuje Drážní inspekce přiměřeně podle ustanovení § 52.".
5. Za § 53 se vkládají nové § 53a a 53b, které znějí:
"§ 53a
(1) Zřizuje se Drážní inspekce jako správní úřad podřízený Ministerstvu dopravy a spojů. Drážní inspekce se člení na ústřední inspektorát a územní inspektoráty. Sídla a územní působnost územních inspektorátů stanoví generální inspektor.
(2) V čele Drážní inspekce je generální inspektor, kterého jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra dopravy a spojů.
(3) Drážní inspekce je organizační složkou státu se sídlem v Praze.
(4) Statut a organizační řád Drážní inspekce schvaluje ministr dopravy a spojů.
§ 53b
(1) Drážní inspekce provádí zjišťování příčin a okolností vzniku mimořádných událostí v drážní dopravě v souladu s prováděcím právním předpisem, přitom zjišťuje nedostatky ohrožující bezpečnost provozování dráhy nebo drážní dopravy, jejich příčiny a osoby odpovědné podle právních předpisů za jejich vznik nebo trvání. Vyžaduje odstranění a nápravu zjištěných nedostatků, jejich příčin a škodlivých následků u jejich původců a ukládá opatření k jejich odstranění a nápravě. Drážní inspekce provádí kontrolu plnění uložených opatření.
(2) Na zjišťování příčin a okolností vzniku mimořádných událostí v drážní dopravě, ukládání opatření k jejich odstranění a nápravě a kontrolu plnění jejich opatření se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.
(3) Drážní inspekce podá podnět drážnímu správnímu úřadu na zahájení řízení o přechodném omezení drážní dopravy na nezbytně nutnou dobu, vyžaduje-li to zajištění bezpečného provozování dráhy a drážní dopravy při vzniku mimořádné události, a po zjištění jejich příčin a okolností rozhodne podle povahy věci o podání návrhu na zahájení řízení k odejmutí osvědčení dopravce (§ 34a).".
6. V § 58 odst. 1 se za slova "Drážní úřad" vkládají čárka a slova "Drážní inspekce".
7. V § 66 odstavec 5 zní:
"(5) Ministerstvo dopravy a spojů stanoví vyhláškou druhy mimořádných událostí v drážní dopravě, postup při vzniku a opatření na místě mimořádné události, příslušnost k zjišťování jejich příčin a okolností a opatření k předcházení vzniku mimořádných událostí.".
ČÁST TŘETÍ
Změna zákona o státním podniku
§ 41
Zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění zákona č. 30/2000 Sb. a zákona č. 220/2000 Sb., se mění takto:
1. § 22 se zrušuje.
2. V § 25 se
na konci bodu 2 čárka nahrazuje tečkou a bod 3 se zrušuje.
3. V § 26 se
slova "s výjimkou § 25 bodu 3, který nabývá účinnosti dnem stanoveným v § 22 odst. 1" zrušují.
ČÁST ČTVRTÁ
Účinnost
§ 42
(1) Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení, +) s výjimkou hlavy II a hlavy III a části třetí, které nabývají účinnosti dnem vzniku akciové společnosti České dráhy (1.1.2003).
(2) Dnem vzniku akciové společnosti České dráhy pozbývá platnosti
1. Zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách.
2. Zákon č. 212/1993 Sb., kterým se mění a doplňuje zákon č. 9/1993 Sb., o Českých dráhách.
Klaus v. r.
Havel v. r.
Zeman v. r.
-----------------
+) 1.3.2002
------------------------------------------------------------------
Příloha č. 1
Majetek, který se tvoří železniční dopravní cestou
zrušena
------------------------------------------------------------------
Příloha
Majetek určený k úhradě závazků státní organizace České dráhy
1. lokality (s výhradami pro zabezpečení nutného provozu dráhy)
A) nemovitosti nepotřebné k hlavní činnosti, určené oddělovacím geometrickým plánem v lokalitách:
a) Lokalita Praha Bubny - Holešovice
Název: Praha Bubny - HolešovicePopis: Část areálu žst. Praha Bubny vymezeného ulicemi Argentinská, Železničářů, Bubenská až po Negrelliho viadukt. Z této lokality jsou vyjmuty pozemky nezbytně nutné pro zabezpečení provozu dráhy a drážní dopravy dvojkolejných tratí Praha Kladno (včetně rychlodráhy Praha - letiště Ruzyně) a Praha Masarykovo nádraží - Praha Bubeneč včetně zastávky Praha Bubny se čtyřmi nástupištními hranami s návazností na nově navrhovaný vestibul stanice metra trasy C "Vltavská". Vymezení lokality je dáno prostorovými identifikačními znaky. Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec: Praha, Praha 7Katastrální území: HolešoviceNemovitosti, parcelní čísla: 2415/2, 2416/18, 2418, 2419, 2420, 2421, 2422, 2423, 2424, 2425, 2426, 2427, 2428, 2429, 2430, 2432, 2433, 2434, 2435, 2436, 2437, 2438, 2439, 2440, 2441, 2442, 2443, 2444, 2445, 2446, 2447, 2448, 2449, 2450, 2451, 2452, 2453, 2454, 2455, 2456, 2457, 2458, 2459, 2460, 2461, 2462, 2463, 2466, 2467, 2468, 2469, 2471, 2472, 2473, 2474, 2415/1, 2416/1, 2416/2, 2416/7, 2416/8, 2416/21, 2416/22, 2416/23, 2416/24, 2416/28, 2416/30, 2416/31, 2416/32, 2416/33. Pozn. Vymezení pozemků z uvedených p.č. nezbytně nutných pro zabezpečení provozu dráhy a drážní dopravy bude provedeno oddělovacím geometrickým plánem po dohodě se zřizovatelem.
b) Lokalita Praha Dejvice
Název: Praha DejvicePopis:................Část areálu žst. Praha Dejvice vymezeného ulicí Václavkova, Svatovítská, Milady Horákové až po železniční přejezd v ulici k Brusce. Z této lokality jsou vyjmuty pozemky nezbytně nutné pro zabezpečení provozu dráhy a drážní dopravy dvojkolejné tratě Praha Kladno (včetně rychlodráhy Praha - letiště Ruzyně). Vymezení lokality je dáno prostorovými identifikačními znaky.Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec: Praha, Praha 6Katastrální území:....DejviceNemovitosti, parcelní čísla: 4293, 4294, 4292/1, 4292/13, 4292/14, 4292/15, 4292/16, 4292/20 Pozn.:Vymezení pozemků z uvedených p.č. nezbytně nutných pro zabezpečení provozu dráhy a drážní dopravy bude provedeno oddělovacím geometrickým plánem po dohodě se zřizovatelem.
c) Lokalita Praha Vršovice
Název: Praha VršovicePopis: viz prostorové identifikační znakyProstorové identifikační znaky:Okres:............... Hlavní město PrahaObec:................ Praha, Praha 10Katastrální území: VršoviceNemovitosti, parcelní čísla: 2212/1, 2212/7, 2503/1Katastrální území: StrašniceNemovitosti, parcelní čísla: 4501/1, 4501/28, 4501/29, 4501/31, 4501/32, 4501/36, 4502, 4507, 4508, 4509, 4510Katastrální území: ZáběhliceNemovitosti, parcelní čísla: 1443, 2091/2, 5859 Pozn. Vymezení pozemků nezbytně nutných pro zabezpečení provozu dráhy a drážní dopravy bude v lokalitě Praha Vršovice provedeno oddělovacím geometrickým plánem po dohodě se zřizovatelem
d) Lokalita Praha Libeň
Název: Praha LibeňPopis: viz prostorové identifikační znaky Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec: Praha, Praha 9Katastrální území:....LibeňNemovitosti, parcelní čísla: 4029/1, 4029/4, 4029/5, 4029/6, 4029/13, 1029/14, 4030/17, 4037/3, 4038, 4039, 4041, 4042, 4043, 4044, 4045, 4046, 4047, 4048, 4049, 4050, 4051, 4052Katastrální území: VysočanyNemovitosti, parcelní čísla: 2116/2, 2116/4, 2116/5, 2116/6, 2116/7, 2005/6, 2116/3, 2116/1, 2119, 2121, 2141, 2142, 2143/1, 2143/2, 2143/3, 2148, 616/7, 823/1, 840/2, 840/3, 850/1, 850/2, 853, 855/1, 855/2, 856/1, 2006/5, 840/1 2006/4 Pozn. Vymezení pozemků nezbytně nutných pro zabezpečení provozu dráhy a drážní dopravy bude v lokalitě Praha Libeň provedeno oddělovacím geometrickým plánem po dohodě se zřizovatelem.
B) nemovitosti
a) Ústí nad Labem - Kramoly
Název:................Pozemkové parcely Ústí nad Labem - KramolyPopis:................Nezastavěné pozemky v městské části, určené ulicemi třída Národního odboje, ulicí Varšavská, Hviezdoslavova, Mánesova, Kramoly a Děčínská. Vymezení lokality je dáno prostorovými identifikačními znaky.Prostorové identifikační znaky:Okres: Ústí nad LabemObec:.................Ústí nad LabemKatastrální území: StřekovPozemky, parcelní čísla: 2747, 2779, 2884
b) Dětský rekreační tábor Jitřenka v Luhu u Sušice
Název: Dětský rekreační tábor Jitřenka u Luhu u SušicePopis: Areál dětského rekreačního tábora tvořeného stavbami a jinými nemovitými objekty na pozemcích vymezených prostorovými identifikačními znaky. Prostorové identifikační znaky:Okres: KlatovyObec..................Město SušiceKatastrální území: Sušice nad OtavouNemovitosti, parcelní čísla: 1773, 1774, 2961, 1053/1
2. objekty a pozemky
a) Palác Sevastopol
Název: Palác SevastapolPopis:................Objekt čp. 988 v ulici Na Příkopě 31 včetně zastavěného pozemku..........Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec:.................Praha, Praha 1Katastrální území: Staré MěstoPozemek, parcelní číslo: 585
b) Politických vězňů 19
Název.................Politických vězňů 19Popis:................Objekt čp. 1597 v ulici Politických vězňů 19 včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec Praha, Praha 1Katastrální území: Nové MěstoPozemek, parcelní číslo: 87
c) zrušeno
d) Traťová strojní stanice Ústí nad Labem, část - výpravní budova žst. Duchcov
Název:............... Traťová strojní stanice Ústí nad Labem, část - výpravní budova žst. DuchcovPopis: Výpravní budova žst. Duchcov čp. 309 včetně zastavěného pozemku. Prostorové identifikační znakyOkres:............. ..TepliceObec: DuchcovKatastrální území:....DuchcovPozemek, parcelní číslo: 666
d) Traťová strojní stanice Ústí nad Labem, drtírna kamene Brniště - technologie
Název: Traťová strojní stanice Ústí nad Labem, drtírna kamene Brniště - technologiePopis: Jedná se o drtírnu kamene, třídírnu a kolejové váhy v lomu Brniště. Drtírna je situována na cizím pozemku v areálu lomu Brniště. Prostorové identifikační znaky:Okres: Česká LípaObec: BrništěKatastrální území:....Brniště
f) Dílny pro opravu mechanizmů Pardubice, část - objekty a pozemky v Hradci Králové a část pozemků v Pardubicích s nedokončenou investicí (oprava jeřábů)
Název: Dílny pro opravu mechanizmů PardubicePopis:................Jedná se o areál v Hradci Králové a rozestavěnou stavbu opravny jeřábů v Pardubicích. Prostorové identifikační znaky:Okres: Hradec KrálovéObec: Hradec KrálovéKatastrální území:....PláckyPozemky, parcelní čísla: 783/3, 783/5, 785/1, 795, 2031/3, 1689, 826, 957, 1058, 1062, 1063 1064, 1065, 1066, 1067Okres: PardubiceObec:.................PardubiceKatastrální území:....PardubicePozemek, parcelní číslo: 2802/28
g) SRUZ Praha, rekreační a rehabilitační středisko Chřibská Potoky
Název: SRUZ Praha, rekreační středisko Horní ChřibskáPopis:................Samostatné rekreační středisko Horní Chřibská čp. 157, 155, 186. Jedná se o tři budovy, jedna slouží k ubytování, druhá je hospodářská část a ve třetí je turistická ubytovna, součástí střediska jsou pozemky. Prostorové identifikační znaky:Okres DěčínObec RybništěKatastrální území: RybništěPozemky, parcelní čísla: 1011, 1017, 1018
i) SRUZ Praha, rekreační středisko Bedřichov
Název: SRUZ Praha, rekreační středisko BedřichovPopis: Jedná se o samostatné rekreační středisko Bedřichov č. 207. Středisko sestává z jedné budovy a pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: Jablonec nad NisouObec: BedřichovKatastrální území: Bedřichov u Jablonce nad NisouPozemky, parcelní čísla: 2/2, 265
j) zrušeno
k) Traťová strojní stanice Olomouc, opravárenské středisko v Mohelnici
Název: Traťová strojní stanice Olomouc, opravárenské středisko v MohelniciPopis:................Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - strojní středisko v Mohelnici. Středisko se skládá ze skladů, sociálních zařízení a opravárenských hal. Prostorové identifikační znaky:Okres: ŠumperkObec:.................MohelniceKatastrální území:....MohelnicePozemky, parcelní čísla: 1306/2, 1902/1, 2915, 2916, 2917, 2918, 2919, 2922, 2923, 2924, 2925, 2926, 2927, 1905, 1902/2, 2889, 1907/2, 1903/102, 2920,391, 392/2, 1297/2, 1297/3, 392/3, 1907/4, 2928/2, 2928/3, 2928/7
l) Drahstav Olomouc, stavební oddíl Prostějov
Název: Drahstav Olomouc, stavební oddíl ProstějovPopis: Jedná se o stavební oddíl bývalého Drahstavu Olomouc, sestávající se ze skladů, dílen a plechové garáže. Prostorové identifikační znaky:Okres: ProstějovObec: ProstějovKatastrální území: ProstějovPozemek, parcelní číslo: 8100/23
m) Drahstav Olomouc, stavební oddíl Olomouc - kasárna Prokopa Holého
Název: Drahstav Olomouc, stavební oddíl Olomouc - kasárna Prokopa HoléhoPopis: Jedná se o samostatně stojící objekt bývalých kasáren bez popisného čísla, v současně době neužívaný. Prostorové identifikační znaky:Okres: OlomoucObec:.................OlomoucKatastrální území: HodolanyPozemek, parcelní číslo: 180/20
n) Drahstav Olomouc, mechanizační středisko Olomouc
Název: Drahstav Olomouc, mechanizační středisko OlomoucPopis: Jedná se o areál mechanizačního střediska, který byl součástí Drahstavu Olomouc. Je umístěn v domech čp. 72 a 73 a na souvisejících pozemcích. Prostorové identifikační znaky:Okres: OlomoucObec: OlomoucKatastrální území: PavlovičkyPozemky, parcelní čísla: 229, 82/7, 86/2, 230, 87, 81/4, 81/5, 82/5
o) Drahstav Olomouc, mechanizační středisko Olomouc - dílny
Název: Drahstav Olomouc, mechanizační středisko Olomouc - dílnyPopis Jedná se o areál mechanizačního střediska - dílen, které byly součástí Drahstavu Olomouc Prostorové identifikační znaky:Okres: OlomoucObec: OlomoucKatastrální území: PavlovičkyPozemky, parcelní čísla: 148/, 84/2, 228, 82/8, 82/4
p) Drahstav Bohumín, mechanizační středisko a stavební oddíl Bohumín
Název: Drahstav Bohumín, mechanizační středisko a stavební oddíl BohumínPopis: Areál budov, skladů a hospodářských úseků pro zajišťování stavebních, dopravních a mechanizačních prací v lokalitě Bohumín. Prostorové identifikační znaky:Okres: KarvináObec: BohumínKatastrální území: Nový BohumínPozemky, parcelní čísla: 2575, 2574/16, 2574/1 - část
r) Drahstav Bohumín, část stavebního oddílu Opava
Název: Drahstav Bohumín, část stavebního oddílu OpavaPopis: Areál budov, skladů a hospodářských úseků pro zajišťování stavebních, dopravních a mechanizačních prací v lokalitě Opava.l Prostorové identifikační znaky:Název: OpavaObec: OpavaKatastrální území: Opava - PředměstíPozemky, parcelní čísla: 826/2, 827/1, 827/2, 830/1, 830/6, 832/2
s) Drahstav Bohumín, areál stavebního oddílu Kunčice
Název: Drahstav Bohumín, areál stavebního oddílu KunčicePopis: Areál budov, skladů a dílen pro zajišťování stavebních a údržbářských prací v lokalitě Ostrava. Prostorové identifikační znaky:Okres: OstravaObec: Slezská OstravaKatastrální území: Kunčice nad OstravicíPozemek, parcelní číslo: část parcely 891
t) Drahstav Bohumín, část stavebního oddílu Český Těšín
Název: Drahstav Bohumín, část stavebního oddílu Český TěšínPopis: Areál budov, skladů a dílen pro zajišťování stavebních a údržbářských prací v lokalitě Český Těšín. Prostorové identifikační znaky:Okres: KarvináObec: Český TěšínKatastrální území: Český TěšínPozemek, parcelní číslo: část parcely 891
u) Drahstav Bohumín, část stavebního oddílu Krnov
Název: Drahstav Bohumín, část stavebního oddílu KrnovPopis: Areál budov, skladů a dílen pro zajišťování stavebních a údržbářských prací v lokalitě Krnov. Prostorové identifikační znaky:Okres: BruntálObec: KrnovKatastrální území: Krnov - Horní PředmostíPozemky, parcelní číslo: 3196/1, 3197, 3199
v) SRUZ Olomouc, rekreační středisko Horní Žleb č. 12
Název: SRUZ Olomouc, rekreační středisko Horní ŽlebPopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační středisko Horní Žleb č. 12, která se sestává z pěti budov, pozemků a vybavení. Prostorové identifikační znaky:Okres: OlomoucObec: ŠternberkKatastrální území: DalovPozemky, parcelní číslo: 83, 111 123, 820, 822/1 díl 1, 822/1 díl 2, 823/1, 825/1, 825/4, 832/2, 239
w) SRUZ Olomouc, rekreační středisko Eva, Horní Lomná
Název: SRUZ Olomouc, rekreační středisko Horní LomnáPopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační středisko "Eva", Horní Lomná č. 53. Privatizovaná jednotka se skládá z budovy, vlastní čističky odpadních vod a souvisejících pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: Frýdek - MístekObec: Horní LomnáKatastrální území: Horní LomnáPozemky, parcelní číslo 690, 2369/8, 2369/37, 735
x) SRUZ Olomouc, rekreační středisko Ochoz u Brna
Název: SRUZ Olomouc, rekreační středisko Ochoz u BrnaPopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační středisko "Říčky", Ochoz u Brna čp. 180. Privatizovaná jednotka se skládá z hlavní budovy, 10 chatek a pozemků. Prostorové identifikační znakyOkres: Brno - venkovObec: Ochoz u BrnaKatastrální území: Ochoz u BrnaPozemky, parcelní číslo: 2157, 2158, 2159, 2160/1, 2160/2, 2160/3, 2160/4, 2160/5, 2160/6, 2160/7, 2160/8, 2160/9, 2160,10, 2160/11, 2160/12
y) SRUZ Olomouc, rekreační středisko Peřeje, Ostravice
Název: SRUZ Olomouc, rekreační středisko Peřeje, OstravicePopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační středisko Peřeje, Ostravice č. 185. Středisko sestává ze dvou hlavních budov, osmi chat a souvisejících pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: Frýdek - MístekObec: OstraviceKatastrální území: Ostravice IPozemky, parcelní čísla: 3023, 3022, 3021, 3020, 3019, 3018, 3017, 3016, 3015, 3014, 1172, 1066/6, 1066/5, 1066/3
z) SRUZ Olomouc, rekreační a rehabilitační středisko Niva, Luhačovice
Název: SRUZ Olomouc, rekreační a rehabilitační středisko Niva, LuhačovicePopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační a rehabilitační středisko a související pozemky. Prostorové identifikační znaky:Okres: ZlínObec: PozloviceKatastrální území: PozlovicePozemky, parcelní čísla: 738, 739, 740, 1516/9, 1615/16, 1516/17, 1516/18, 1615/20, 809
aa) SRUZ Olomouc, rekreační a rehabilitační středisko Niva, Luhačovice - určité
pozemky
Název: SRUZ Olomouc, rekreační a rehabilitační středisko Niva, LuhačovicePopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - privatizaci pozemků pod stavbami a v okolí staveb jiného vlastníka. Prostorové identifikační znaky:Okres: ZlínObec: PozloviceKatastrální území: PozlovicePozemky, parcelní čísla: 1516/4, 737 a743
bb) SRUZ Olomouc, vývařovna Envelopa, Olomouc
Název: SRUZ Olomouc, vývařovna Envelopa, OlomoucPopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - vývařovnu Envelopa, ul. 17. listopadu, Olomouc. Vývařovna sestává z budovy, příslušných inženýrských sítí, pozemků, technologie, uměleckého díla a sadových úprav. Prostorové identifikační znaky:Okres: OlomoucObec: OlomoucKatastrální území: Olomouc - městoPozemky, parcelní čísla: 1656, 409/1, 409/2, 409/4, 409/5, 409/6, 409/7, 409/8
cc) SRUZ Olomouc, Jesle v Husitské ulici, Olomouc
Název: SRUZ Olomouc, Jesle v Husitské ulici, OlomoucPopis: Jedná se o jesle v Olomouci, Husitská č. 19, Olomouc. Objekt sestává ze dvou budov a pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: OlomoucObec: OlomoucKatastrální území: PovelPozemky, parcelní čísla: 601, 664, 529/1
dd) SRUZ Olomouc, rekreační středisko Argenta, Rýmařov
Název: SRUZ Olomouc, rekreační středisko Argenta, RýmařovPopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační středisko Argenta, Horní Město čp. 3, Rýmařov. Rekreační středisko sestává z hlavní budovy, sauny a pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: BruntálObec: Horní MěstoKatastrální území: Stříbrné HoryPozemky, parcelní čísla: 71/1, 71/2, 238/1, 236, 234/4, 235, 232, 838/2
ee) SRUZ Olomouc, rekreační středisko Kunčice pod Ondřejníkem
Název: SRUZ Olomouc, rekreační středisko Kunčice pod OndřejníkemPopis: Jedná se o samostatně privatizovanou jednotku - rekreační středisko Kunčice pod Ondřejníkem, která sestává z hlavní budovy, 3 chat, skladiště a domku k rekreaci. Dále k objektu patří 13 chatek a zbořeniště pod Stolovou. Prostorové identifikační znaky:Okres: Frýdek - MístekObec: Kunčice pod OndřejníkemKatastrální území: Kunčice pod OndřejníkemPozemky, parcelní čísla: 243, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 2064/1, 461, 590, 591, 1565/1, 1565/2, 1918/3 1918/11, 1930/3
ff) Železniční nemocnice Praha, stavba polikliniky Bohdalec, Praha
Název: Železniční nemocnice Praha, stavba polikliniky Bohdalec, PrahaPopis: Jedná se o rozestavěný areál polikliniky na křižovatce ulic U Plynárny, Záběhlická, Bohdalecká a Chodovská. Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec: Praha, Praha 4Katastrální území: MichlePozemky, parcelní čísla: 2540, 2541/1, 2541/2, 2628, 2630/10, 2630/11, 3385, 2630/13
gg) Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - stomatologická ordinace I.
Název: Železniční poliklinika České Budějovice - stomatologická ordinace I.Popis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: České BudějoviceObec: České BudějoviceKatastrální území: České Budějovice 1
hh) Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - stomatologická ordinace II.
Název: Železniční poliklinika České Budějovice - stomatologická ordinace II.Popis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: České BudějoviceObec: České BudějoviceKatastrální území: České Budějovice 1
ii) Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - rehabilitace
Název: Železniční poliklinika České Budějovice - rehabilitacePopis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: České BudějoviceObec: České BudějoviceKatastrální území: České Budějovice 1
jj) Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - pracoviště EKG
Název: Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - pracoviště EKGPopis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: České BudějoviceObec: České BudějoviceKatastrální území: České Budějovice 1
kk) Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - kožní ordinace
Název: Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - kožní ordinacePopis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: České BudějoviceObec: České BudějoviceKatastrální území: České Budějovice 1
ll) Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - biochemická laboratoř
Název: Železniční poliklinika České Budějovice, České Budějovice - biochemická laboratořPopis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: České BudějoviceObec: České BudějoviceKatastrální území: České Budějovice 1
mm) Železniční poliklinika České Budějovice, J.V. Sládka, Veselí nad Lužnicí
Název: Železniční poliklinika České Budějovice, J.V.Sládka, Veselí nad LužnicíPopis: Samostatně privatizovaná jednotka J.V.Sládka 699, Veselí nad Lužnicí. Jedná se o budovu, movitý majetek a pozemek. Prostorové identifikační znaky:Okres: TáborObec: Veselí nad LužnicíKatastrální území: Veselí nad LužnicíPozemek, parcelní číslo: 3419/39
nn) Železniční poliklinika Plzeň, Resslova 4, Plzeň
Název: Železniční poliklinika Plzeň, Resslova 4, PlzeňPopis: Jedná se o objekt čp. 4 v Resslově ulici včetně pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: PlzeňObec: PlzeňKatastrální území: PlzeňPozemek, parcelní číslo: 5863, 5864
oo) Železniční nemocnice Ústí nad Labem, Hankova 2 - nový objekt, Děčín
Název: Železniční poliklinika Ústí nad Labem, Hankova 2 - nová budova, DěčínPopis: Jedná se o objekt čp. 2 v Hankově ulici včetně zastavěného pozemku. Prostorové identifikační znaky:Okres: DěčínObec: DěčínKatastrální území: PodmoklyPozemek, parcelní číslo: 800/5
pp) Železniční poliklinika Přerov, Na Višňovce 1134, Hulín
Název: Železniční poliklinika Přerov, Na Višňovce 1134, HulínPopis: Jedná se o objekt čp. 1134 v ulici Na Višňovce, včetně zastavěného pozemku. Prostorové identifikační znaky:Okres: KroměřížObec: HulínKatastrální území: HulínPozemek, parcelní číslo: 1965/9
rr) Železniční poliklinika Brno, Křídlovická 78 - stavba polikliniky Brno
Název: Železniční poliklinika Brno, Křídlovická 78 - stavba polikliniky BrnoPopis: Samostatně privatizovaná jednotka - rozestavěná stavba Prostorové identifikační znaky:Okres: Brno městoObec: Brno středKatastrální území: ŠtýřicePozemek, parcelní číslo: 141, 142, 143, 144, 145, 146/2, 147, 148/2
ss) Železniční poliklinika Brno, Křídlovická 78 - stomatologická ordinace a laboratoř
Název: Železniční poliklinika Brno, Křídlovická 78 - stomatologická ordinace a laboratořPopis: Jedná se o movitý majetek. Prostorové identifikační znaky:Okres: Brno MěstoObec: Brno středKatastrální území: Staré Brno
tt) Mostní obvod Pardubice, rozestavěná stavba Záboří nad Labem
Název: Mostní obvod Pardubice, rozestavěná stavba Záboří nad LabemPopis: Jedná se o rozestavěnou železobetonovou halu s vnitřní vlečkovou kolejí. Hala je součástí areálu mostního obvodu v Záboří nad Labem. Prostorové identifikační znaky:Okres: Kutná HoraObec: Záboří nad LabemKatastrální území: Záboří nad LabemPozemek, parcelní číslo: 331
uu) Mostní obvod ústí nad Labem, část vahařského střediska v Jablonném v Podještědí
Název: Mostní obvod Ústní nad Labem, část vahařského střediska v Jablonném v PodještědíPopis: Areál provozovny Vahařské středisko Jablonné v Podještědí, sestávající z budovy a hal Prostorové identifikační znaky:Okres: Česká LípaObec: Jablonné v PodještědíKatastrální území: Jablonné v PodještědíPozemek, parcelní číslo: 520 - byl vypracován geologický oddělovací plán, není dosud zapsán
vv) Mostní obvod Ústí nad Labem, část mostního obvodu Duchcov
Název: Mostní obvod Ústí nad Labem, část mostního obvodu DuchcovPopis: Objekt zámečnické dílny včetně pozemku. Prostorové identifikační znaky:Okres: TepliceObec: DuchcovKatastrální území: DuchcovPozemek, parcelní číslo: 775
ww) Traťová distance Ostrava, část mechanizačního střediska na Sazovně
Název: Traťová distance Ostrava, část mechanizačního střediska na SazovněPopis: Areál skládající se z objektu čp. 1110, ve kterém jsou umístěny garáže, dílny, sklad a pracovní koleje - vše pro zajišťování dopravních a mechanizačních prací v lokalitě Ostrava. Prostorové identifikační znaky:Okres: OstravaObec: OstravaKatastrální území: PřívozPozemek, parcelní číslo: 3045, 1587, 497/22
xx) Traťová distance Kladno, část - mechanizační okrsek Kladno
Název: Traťová distance Kladno, část- mechanizační okrsek Kladno SázovněPopis: Jedná se o technologicky uzavřenou jednotku. Hlavní činnost spočívá v opravě kolejí, komplexní rekonstrukci kolejí, opravě a rekonstrukci výhybek, těžké střední opravě kolejí a výhybek. Prostorové identifikační znaky:Okres: KladnoObec: KladnoKatastrální území: KročehlavyPozemek, parcelní číslo: 3813/1
yy) Traťová distance Kralupy nad Vltavou, část mostního okrsku Vraňany
Název: Traťová distance Kralupy nad Vltavou, část mostního okrsku VraňanyPopis: Jedná se o areál mostního okrsku, zajišťujícího činnost v oboru pozemních, dopravních, mostních a inženýrských staveb včetně skladové a obchodní činnosti. Prostorové identifikační znaky:Okres: MělníkObec: VraňanyKatastrální území: VraňanyPozemek, parcelní číslo: 478/3, 478/4, 307, 308, 39, 310, 311, 312, 313, 314
zz) Traťová distance Liberec, část mechanizačního okrsku Liberec
Název: Traťová distance Liberec, část mechanizačního okrsku Liberec Popis: Areál mechanizačního okrsku bývalé traťové distance Liberec využívaný pro zabezpečování oprav kolejové mechanizace a silničních strojů včetně skladovacích prostor. Prostorové identifikační znaky:Okres: LiberecObec: LiberecKatastrální území: LiberecPozemek, parcelní číslo: 6173/6, 6173/7, 6237, 6238
aaa) Hospodářská ústředna železnic Praha, zásobovací závod Česká Lípa - část II.
Název: Hospodářská ústředna železnic Praha, zásobovací závod Česká Lípa II.Popis: Komplex pro zásobovací činnost, opatřování, skladování a distribuci materiálů a zboží včetně všech souvisejících operací. Sklad s prodejnou, garáž, plechová kůlna, mobilní buňky MTZ, ocelová hala - sklad. Prostorové identifikační znaky:Okres: Česká LípaObec: Česká LípaKatastrální území: Česká LípaPozemek, parcelní číslo: 5277, 5289, 5288/1, 5288/4, 5288/5, 5288/6, 5288/7, 5290/2, 5290/7
bbb) Hospodářská ústředna železnic Praha, zásobovací závod Chomutov
Název: Hospodářská ústředna železnic Praha, zásobovací závod ChomutovPopis: Komplex pro zásobovací činnost, opatřování, skladování a distribuci materiálů a zboží včetně všech souvisejících operací. Sklad s prodejnou, administrativní budova, garáže, sklad a rampa, vrátnice sociální přístavek, výměníková stanice, trojlodní hala, sklad hořlavin, kolej č. 318, kolej č. 318 c, jeřábová dráha. Prostorové identifikační znaky:Okres: ChomutovObec: ChomutovKatastrální území: Chomutov IPozemek, parcelní číslo: 3793/2, 3793/3, 3793/12, 3793/11, 3793/40, 3793/54, 3793/55, 5793/56, 3951/1, 93/40, 3952
ccc) Centrum informační technologie, část - budova Tesco a objekt v Ústí nad Labem
Název: Centrum informační technologie, část - budova Tesco a objekt v Ústí nad LabemPopis: Jedná se o objekt Tesco čp. 5, Skloněná ulice Praha a objekt čp. 2, Podmokelská ulice Ústí nad Labem včetně zastavěného pozemku. Objekty pro provozování a řízení informačních systémů, údržbu aplikačního SW, školení a vzdělávání uživatelů výpočetní techniky a zabezpečování servisu.Prostorové identifikační znaky:Okres: Hlavní město PrahaObec: Praha, Praha 9Katastrální území: VysočanyOkres: Ústí nad LabemObec: Ústí nad Labem - městoKatastrální území: Krásné BřeznoPozemek, parcelní číslo: 1
ddd) bývalý Závodní klub železničářů Přerov
Název: bývalý Závodní klub železničářů v Přerově Popis: Objekt čp. 238 na tř. 17. listopadu včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: PřerovObec: PřerovKatastrální území: PřerovPozemek, parcelní číslo: 3035
eee) bývalý Závodní klub železničářů Chomutov
Název: bývalý Závodní klub železničářů v Chomutově Popis: Objekt čp. 2999 v Jiráskově ulici včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: ChomutovObec: ChomutovKatastrální území: Chomutov IIPozemek, parcelní číslo: 198
fff) bývalý Závodní klub železničářů Most
Název: bývalý Závodní klub železničářů v Mostě Popis: Objekt čp. 2455 v Dvořákově ulici včetně zastavěného pozemku pozemku souvisejícího.Prostorové identifikační znaky:Okres: MostObec: MostKatastrální území: Most IPozemek, parcelní číslo: 3785, 3801Zůstatková cena k 30.6.2000 = 321 300,- Kč
ggg) bývalý Závodní klub železničářů Žatec
Název: bývalý Závodní klub železničářů v Žatci Popis: Objekt čp. 625 v Rooseweltově ulici včetně zastavěného pozemku a pozemků souvisejících.Prostorové identifikační znaky:Okres: LounyObec: ŽatecKatastrální území: ŽatecPozemek, parcelní číslo: 98, 4443/5, 6770/8
hhh) budova "Národního domu" Česká Třebová
Název: budova "Národního domu" Česká Třebová Popis: Objekt čp. 565 v Kozlovské ulici včetně zastavěného pozemku a pozemků souvisejícíchProstorové identifikační znaky:Okres: Ústí nad OrlicíObec: Česká TřebováKatastrální území: Česká TřebováPozemek, parcelní číslo: 518/1, 518/6, 518/7, 518/9, 2388/2, 3584/8
iii) rekreační středisko Hluboká
Název: bývalé rekreační středisko Hluboká Popis: Objekt čp. 23 včetně zastavěného pozemku a pozemků souvisejících.Prostorové identifikační znaky:Okres: LiberecObec: LiberecKatastrální území: Hluboká u LibercePozemek, parcelní číslo: 16, 224/2, 225/2, 237
jjj) bývalá poliklinika Louny
Název: bývalá poliklinika Louny Popis: Objekt čp. 1657 na Tyršově náměstí včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: LounyObec: LounyKatastrální území: LounyPozemek, parcelní číslo: 2555
kkk) bývalé školící středisko Výsluní
Název: bývalé školící středisko Výsluní Popis: Areál objektů čp. 1, 24, 25, 45, 129, 130a 140 včetně zastavěných pozemků a pozemků souvisejících.Prostorové identifikační znaky:Okres: ChomutovObec: VýsluníKatastrální území: VýsluníPozemek, parcelní číslo: 100, 101, 102, 129, 154, 168, 183, 186, 188, 189
lll) nedokončená stavba opravny železničních vozů Louka a Litvínova
Název: nedokončená stavba opravny železničních vozů Louka a Litvínova Popis: Areál objektů provozních hal včetně strojního zařízení.Prostorové identifikační znaky:Okres: MostObec: Louka u LitvínovaKatastrální území: Louka u LitvínovaPozemek, parcelní číslo: 161/7, 349, 350, 351, 352, 353
mmm) bývalé školící středisko Benátecká Vrutice
Název: bývalé školící středisko Benátecká Vrutice Popis: objekt čp. 69 včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: NymburkObec: MiloviceKatastrální území: Benátecká VruticePozemek, parcelní číslo: 100
nnn) mateřská škola Cheb
Název: areál bývalé mateřské školyPopis: Objekty čp. 2038, 2039, 2040 a 2041 v Dragounské ulici včetně zastavěných pozemků a pozemků souvisejících.Prostorové identifikační znaky:Okres: ChebObec: ChebKatastrální území: ChebPozemek, parcelní číslo: 6044, 6045, 6046, 1755/3, 1755/2
ooo) bývalý obytný dům Kaštice
Název: bývalý obytný dům Popis: Objekt čp. 44 včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: LounyObec: PodbořanyKatastrální území: KašticePozemek, parcelní číslo: 141
ppp) školící a rekreační středisko Klikov
Název: školící a rekreační středisko Popis: Objekt čp173 včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: Jindřichův HradecObec: Suchdol nad LužnicíKatastrální území: KlikovPozemek, parcelní číslo: 196
rrr) administrativní budova v Nymburce
Název: administrativní budova Popis: Objekt čp. 382 v Nádražní ulici včetně zastavěného pozemku.Prostorové identifikační znaky:Okres: NymburkObec: NymburkKatastrální území: NymburkPozemek, parcelní číslo: 458
sss) budova bývalé ubytovny v Nymburce
Název: budova bývalé ubytovny Popis: Objekt čp. 296 v obvodu žst. Nymburk.Prostorové identifikační znaky:Okres: NymburkObec: NymburkKatastrální území: NymburkPozemek, parcelní číslo: 3367
ttt) pozemky bývalé skládky Brno - Černovice
Název: pozemky bývalé skládky Brno - Černovice Popis: Pozemky při železniční trati Brno - Veselí nad Moravou.Prostorové identifikační znaky:Okres: Brno městoObec: BrnoKatastrální území: ČernovicePozemek, parcelní číslo: 2836, 2797/2
uuu) pozemky v Ostravě - Přívoze
Název: pozemky v Ostravě - Přívoze Popis: Pozemky leží mimo obvod dráhy, v městské zástavbě.Prostorové identifikační znaky:Okres: OstravaObec: OstravaKatastrální území: PřívozPozemek, parcelní číslo: 353, 386, 373/3, 373/7
3. bytové objekty schválené do privatizace
Bude se jednat o bytové objekty, včetně jimi zastavěných pozemků, dalších souvisejících pozemků a technických zařízení, které nebudou zprivatizovány k datu vzniku a.s. České dráhy. Seznam nezprivatizovaných bytových objektů bude k tomuto datu vypracován.
4. další zbytný majetek
a) dráha Velké Březno - Lovečkovice (- Verneřice) - Úštěk horní nádraží
Název: dráha Velké Březno - Lovečkovice (- Verneřice) - Úštěk horní nádražíPopis: Dráha Velké Březno - Lovečkovice (-Verneřice) - Úštěk horní nádraží, včetně souvisejících staveb a pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: Ústí nad LabemObec: Velké BřeznoKatastrální území: Velké BřeznoPozemek, parcelní číslo: 559/2, 735, 736, 759, 30/3, 762, 849Obec: Malé BřeznoKatastrální území: Malé BřeznoPozemek, parcelní číslo: 357, 372, 475Katastrální území: Leština u Malého BřeznaPozemek, parcelní číslo: 188Obec: ZubrniceKatastrální území: ZubrnicePozemek, parcelní číslo: 633Katastrální území: Týniště u ZubrnicPozemek, parcelní číslo: 119, 190, 191Okres: LitoměřiceObec: LovečkoviceKatastrální území: Knínice u TouchořinPozemek, parcelní číslo: 1501, 1502Katastrální území: TouchořinyPozemek, parcelní číslo: 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793Katastrální území: LovečkovicePozemek, parcelní číslo: 143/6, 143/7, 1201, 1202, 1203, 1205/1, 1205/2, 1206, 1207Katastrální území: Levínské PetrovicePozemek, parcelní číslo: 882, 883, 884Katastrální území: Mukařov v ÚštěkuPozemek, parcelní číslo: 520, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 894, 895/1, 895/2Obec: LevínKatastrální území: Levín u LitoměřicPozemek, parcelní číslo: 1120, 1121, 1122, 1123, 1124/1, 1125, 1126, 1127Katastrální území: Dolní Vysoké IIPozemek, parcelní číslo: 750, 751, 752, 753Obec: ÚštěkKatastrální území: Dolní Vysoké IPozemek, parcelní číslo: 754, 755, 756, 757, 758Katastrální území: Habřina u ÚštěkuPozemek, parcelní číslo: 2418, 2419, 2420, 2421, 2422, 2423, 2424, 2426Katastrální území: ÚštěkPozemek, parcelní číslo: 753/7, 813, 831, 832, 833, 834, 3168Obec: LiběšiceKatastrální území: SrdovPozemek, parcelní číslo: 949Okres DěčínObec: VerneřiceKatastrální území: VerneřicePozemek, parcelní číslo: 321/3, 321/4, 321/16, 345, 375, 2215/1
b) dráha Česká Kamenice - Kamenický Šenov - Prácheň
Název: dráha Česká Kamenice - Kamenický Šenov - PrácheňPopis: Regionální dráha Česká Kamenice - Kamenický Šenov (-Prácheň), včetně souvisejících staveb a pozemků. Prostorové identifikační znaky:Okres: DěčínObec: Česká KameniceKatastrální území: Česká KamenicePozemek, parcelní číslo: 2638/1, 2638/3, 2638/4, 2638/5, 1271/1, 666/1Katastrální území: Horní KamenicePozemek, parcelní číslo: 1271/1Okres: Česká LípaObec: Kamenický ŠenovKatastrální území: Kamenický ŠenovPozemek, parcelní číslo: 2768/1, 2331/6, 644, 645, 2778, 2779, 2780, 2770/2, 2770/3, 2781, 2782, 2783, 2784, 2785, 2786, 758/5, 735/4, 923/2, 645/5Obec: PryskKatastrální území: Dolní PryskPozemek, parcelní číslo: 848Katastrální území: Horní PryskPozemek, parcelní číslo: 1627, 853/2, 853/3, 837/4
c) bývalá vlečka Kladno - Dubí - Tuháň
Název: bývalá vlečka Kladno - Dubí - TuháňPopis: Vlečka o délce cca 3 km, v současné době neprovozovaná. Prostorové identifikační znaky:Okres: KladnoObec: VinařiceKatastrální území: Vinařice u KladnaPozemek, parcelní číslo: 1911/1, 1932/1, 1934Obec: KladnoKatastrální území: KladnoPozemek, parcelní číslo: 6180, 6181, 6256, 6259Katastrální území: MotyčínPozemek, parcelní číslo: 969, 1099, 1121, 1177, 1179/2Katastrální území: Dubí u KladnaPozemek, parcelní číslo: 1741, 1771/1
------------------------------------------------------------------
Čl. II
zákona č. 179/2003 Sb.,
kterým se mění zákon č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod č. 83/2003 Sb.
§ 19 odst. 2 zákona č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění tohoto zákona, lze poprvé použít ve vztahu k závazkům vzniklým po dni nabytí účinnosti tohoto zákona.
------------------------------------------------------------------
Čl. II
zákona č. 179/2008 Sb.,
kterým se mění zákon č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 83/2003 Sb., zákona č. 179/2003 Sb. a zákona č. 293/2004 Sb.
Přechodná ustanovení
1. S majetkem souvisejícím s provozováním železniční dopravní cesty ve veřejném zájmu, který nabude stát od akciové společnosti České dráhy, hospodaří státní organizace Správa železniční dopravní cesty.
2. Do data zahájení provozování železniční dopravní cesty ve veřejném zájmu státní organizací Správa železniční dopravní cesty provozuje železniční dopravní cestu a plní povinnosti s tím spojené akciová společnost České dráhy.
3. Úřední povolení 22), na jejichž základě provozuje akciová společnost České dráhy železniční dopravní cestu ve veřejném zájmu, zanikají dnem, který bezprostředně předchází datu, které bude úředním povolením stanoveno jako datum zahájení provozování dráhy státní organizací Správa železniční dopravní cesty.
------------------------------------------------------------------
22) § 11 a následující zákona č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů.
------------------------------------------------------------------
Čl. L
zákona č. 349/2023 Sb.,
kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
Přechodné ustanovení
Peněžní prostředky, které byly vedeny na účtu sociálního fondu přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se použijí podle zákona č. 77/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.
******************************************************************